Voordracht bioloog Liselotte Rambonnet over haar project en onderzoek met “De Grachtwacht’
Het begon met de plastic wegwerpbekers, die massaal in de Leidse grachten belandden na grote feesten. Maar liefst 7000 bekertjes dreven op 100 meter gracht, de dag na Koningsdag. Vijf jaar later vissen vrijwilligers nog altijd elke zondag, het hele jaar, 12 vuilniszakken uit de Leidse grachten. Bioloog Liselotte Rambonnet is oprichter en coördinator van het vrijwilligersinitiatief ‘De Grachtwacht’ en vertelt over de Leidse plasticsoep en de gekste vondsten. Zij werkt nauw samen met de bekende bioloog Auke Florian Hiemstra.
Van plastic tasjes en piepschuim bakken tot menukaarten en vishaken, er drijft nog genoeg. Hoewel er al veel bekend is over plastic in de oceaan en zee, weten we eigenlijk nog weinig over plastic in zoet water zoals de gracht. Dus ruimen De Grachtwacht-vrijwilligers niet alleen het plastic op, ze onderzoeken het ook. Ze bestuderen de bron, de verspreiding, de ouderdom en de impact van plastic op de natuur. Ook voeren ze actie om het afval bij de bron aan te pakken. Hun doel? Ooit een rondje varen zonder afval tegen te komen!
In de thuisbasis van ‘De Grachtwacht’, het brugwachtershuisje op de Marebrug in Leiden, zijn de topvondsten tentoongesteld in de ramen en 24/7 te zien!
Met veel enthousiasme en een passie voor de natuur, vertelt Liselotte over ‘De Grachtwacht’. Naast haar promotieonderzoek bij de Universiteit Leiden, geeft ze ook regelmatig lezingen, schuift aan bij Radio1 als natuurgast, of vertelt over plastic vervuiling op tv!
De voordracht vindt plaats op woensdag 13 maart om 20:00 in de Eendenkooi. De toegang is gratis.
Meer informatie over De Grachtwacht: www.degrachtwacht.nl
Bron: https://www.eendenkooi.com/de-eendenkooi-nieuwsbrief-23/#page-content